Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

Snabba svar om värmepumpar

Att många husägare betalar för mycket pengar för uppvärmning och energi är ett faktum. Det som skrämmer här är att många gör detta utan att ens överväga och se vilka andra alternativ som finns och om det är möjligt att vidta några åtgärder för att sänka denna kostnad. För; det går att sänka kostnaden och det går att få till stånd ett bättre pris – oavsett vart i Sverige man bor och vilka förutsättningar man har på sin tomt.

Vi talar här om värmepumpar och att man genom dessa kan komma att sänka sin årliga energiräkning med upp till 80% - en rejäl sänkning som i slutändan ger en betydligt bättre ekonomi. Vi nämnde ovan att det inte spelar någon roll vart i Sverige man bor – det kan vara Malmö, Kiruna eller Motala – och att heller inte området påverkar; detta säger vi av den anledningen att det finns värmepumpar som kan ta tillvara på energi lagrad i exempelvis jorden, i luften, i vatten eller i berggrunden. Förenklat, naturligtvis.

Men, det går att installera värmepumpar i stort sätt överallt och till vilket hus som helst och därför kan också alla husägare som betalar för mycket pengar överväga ett byte av energibrunn. Det vi tänkte göra här är att rada upp några punkter som kan hjälpa gällande värmepumpar, hur man ska tänka och hur man ska agera om man kommit till den punkt då man inser att det inte finns något värde i att – så att säga – elda för kråkorna längre. Vi kan säga att det handlar om ett hus i Malmö och där detta gäller för värmepumpar:

  • Hitta rätt. Först och främst å måste denne husägare i Malmö alltså hitta rätt sorts värmepump; något som han enklast gör genom att dels höra med sina grannar om vilken lösning de har och dels också – viktigt – kolla med en återförsäljare eller en installatör av värmepumpar som kan ge ett rakare besked. Vid bergvärme så är det viktigt att en geoteknisk undersökning genomförs; detta för att kostnaden kring borrning kan sticka iväg och bli en obehaglig överraskning.
  • Obunden återförsäljare. Värmepumpar kommer liksom allt annat i flertalet olika märken och med olika typer av effekter. Den värmepump som passar i ett hus kanske inte alls passar lika bra i ett annat. Viktigt är att man får maximal effekt – en lägre kostnad – och inte vad som står skrivet på produkten.
  • Garanti och skötsel. Dagens värmepumpar är lättskötta, de kräver minimal service och de har en lång livslängd. För den saken skull så bör man naturligtvis se till att få garanti på den värmepump man köpt och en rimlig tid för detta är åtminstone tio år. Här kan man även försöka inkludera eventuell service.  
  • Rot-avdraget. Installationen är extremt viktig och man tjänar på att låta en professionell installatör sköta den biten. Tjänsten är rot-berättigad och det innebär att husägaren i Malmö kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden med ett tak om 50.000 kronor årligen.
15 Nov 2016

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.