Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

Bök och stök med nya stammar men nödvändigt med nya rör

Att byta ut stammar på en fastighet tar inte en dag, snarare flera veckor. Ett byggföretag som arbetar med rör kommer och river ut alla gamla rör, för att sedan när det är gjort, kunna lägga in nya, fräscha stammar. Det innebär att de är tvungna att riva upp allt där rören går; hela köket och badrummet, man river alltså i både golv och väggar – allt måste bort för att de ska komma åt rören. Sedan brukar de passa på att renovera köket och badrummet när allt ändå är bortrivet. Man lägger nytt golv och kakel på väggarna, monterar in ny inredning i köket och badrummet.

Stambyte innebär viss olägenhet för bostadsägaren

Att göra detta går ju inte så snabbt. Det tar sin tid och det är ju viktigt att det blir bra, eller hur? Då måste byggföretaget få ta den tid på sig som de behöver. Är man då en familj och har små barn, kan det bli extra bökigt då man behöver kunna använda badrum och kök för det dagliga livet. En bra idé är att passa på när man ändå har semester och kan bo någon annanstans medan arbetet med stammarna pågår. Vissa byggföretag har bra deals med campingstugor eller gästlägenheter där man kan få bo under tiden som arbetet pågår. Är det så att man bor i en bostadsrättslägenhet kan det dra ut mer på tiden innan de är helt färdiga och kan dra på vattnet på nytt. Därför är det viktigt att anlita ett byggföretag som har tänkt på den praktiska biten för dem som "drabbas" av stambytet.

Det är värt pengarna och tiden som krävs

Gamla rör är besvärliga. De riskerar att gå sönder. Vattnet smakar inget vidare längre när rören är gamla. Man riskerar att få besvärliga stopp i avlopp med gamla rör och stoppen i avlopp riskerar att de gamla rören går sönder. Nya rör, särskilt om man gör som de gamla rören; av gjutjärn, kan hålla så länge som i 50 år framåt. Att nyta stammar är därför mycket värt. Den dagen man vill sälja bostaden och spekulanterna får veta att man har bytt ut stammarna, höjer det värdet på bostaden, och du kan ta flera 100.000-tals kronor mer i pris för en sådan bostad. Det är därför mycket värt att få dem utbytta och få nya fräscha rör till bostaden.

Det finns konsultbolag som kan bidra till att ett stambyte går smidigare. Då kan byggjobbarna och VVS-montörerna få fokusera på sitt arbete, och de boende får en smidigare övergång från gamla till nya stammar och nyrenoverade badrum och kök. Läs mer här om hur du kan få ett smidigare stambyte i Stockholm.

12 Oct 2018

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.