Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

Bygg din egen luftsolvärmare och spara energi

Att ha en bra ventilation är avgörande för att bibehålla god kvalitet på inomhusluften och samtidigt spara energi. Men hur gör man för att förbättra ventilationen och samtidigt hålla nere värmekostnaderna? En lösning är att bygga en luftsolvärmare själv.

En enkel konstruktion

En luftsolvärmare är en enkel konstruktion som är billig att tillverka och enkel att bygga. Den består i princip av en isolerad låda med rör där luften cirkuleras med hjälp av en fläkt. Genom att placera en plastskiva framför lådan kan solen värma upp luften i rören.

Så här gör du

För att göra en luftsolvärmare behöver du isoleringsmaterial, aluminiumrör eller halvliters ölburkar, en fläkt och en plastskiva. Om du vill använda den där det saknas el och vill hålla nere kostnaderna kan du använda en billig datorfläkt tillsammans med en liten solcellspanel. Ju större lådan är desto mer värme ger den, men bygger du större modeller krävs även en större fläkt.

Koppla på en temperatursensor

Om du vill göra det lite mer avancerat kan du koppla på en temperatursensor så att hela systemet går per automatik vid givna temperaturer. Då behöver du inte vara orolig för att luftsolvärmaren ska överhettas eller inte fungera när det är för kallt.

Anlita proffs för större projekt

Om du har ett större projekt kan det vara en god idé att anlita proffs för installationen. Det finns många företag som specialiserar sig på ventilation i Västerås och som kan hjälpa dig att hitta smarta lösningar för just din fastighet.

21 Jun 2023

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.