Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

Gynnar självständighet löner inom VVS-branschen?

”Inte nog med att Gud inte finns, försök att få tag på en rörmokare i veckoslutet”. Så formulerade sig regissören och skådespelar Woody Allen för ett antal år sedan. Än idag är VSS-montörer och deras kompetens hårdvaluta. I städer som Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm råder brist på erfarna och kompetenta VVS-montörer. Det är till och med inte bara i större städer som Lund, Malmö och de övriga ovan nämnda detta gäller – konkurrensen om jobben är mycket liten över hela landet.

Tar på sig flera olika roller

Bland de som jobbar med VVS är det många som är nöjda med yrkesvalet. Men det finns även ett stort ansvar. En VVS-montör kan agera chef, konsult och skapa underlag för fakturan – samtidigt som de står för kunskaperna och det rent praktiska arbetet. Det ökade ansvaret kan ha bidragit till att VVS-montörer idag ligger i löneligans toppen i byggbranschen.

Så har det inte alltid varit. För några decennier sedan var VVS-montörer inte alls lika välbetalda som de är idag. I takt med att färre utbildar sig och efterfrågan bara växer samtidigt som VVS-montörernas arbete är varierat och självständigt, är det bara naturligt att även lönerna och arbetsvillkoren förbättras.

VVS krävs för självklara bekvämligheter

Att det fungerar att spola, att det rinner vatten ur kranen och att duschen fungerar är saker vi tar för givet i västvärlden idag. När det här slutar att fungera påverkar det oss väldigt mycket. Vid sådana lägen blir kunskaper inom VVS en hårdvaluta. Just det faktum att det är saker vi tar för givet, men som ändå drabbar oss mycket när det väl inträffar, kan bidra till att VVS-montörerna har fått förbättrade lönevillkor på senare år. De behövs helt enkelt, och att utföra dylika jobb på egen hand är inte bara svårt, utan kan även gå riktigt illa.

Eget ansvar

VVS-montörer driver ofta sina projekt själva. Således finns det potential för dem att sänka bolagets kostnader en del, vilket i många fall gynnar dem själva i form av bättre lön. Att anställda med större eget ansvar har en högre lön är inget konstigt. Detta oavsett om man jobbar med VVS i Lund eller måleri i Övertorneå. Plats och yrke spelar sällan någon roll för detta.

Vill du arbeta med VVS?

Arbetsmarknaden ser idag mycket bra ut för den som vill börja jobba inom VVS. Arbetsgivarna är många och efterfrågan är hög. Den höga byggtakten har hjälpt till att öka efterfrågan en hel del, men alla nya bostäder kommer också att behöva underhåll framöver. Den med kompetens och erfarenhet inom VVS bör alltså inte lida någon större nöd vad gäller arbeten, även om byggkonjunkturen stagnerar något över nästkommande år.

Utbildning finns i de flesta större städer och en bra grund läggs redan på gymnasiet i VVS- och fastighetsprogrammet. Till exempel kan du hitta ett sådant gymnasium i Malmö, Stockholm och i många fler städer. Om du inte bor någon i en stad med programmet, bör du kunna pendla till en större stad nära dig för att gå det. Bor du till exempel i Lund är det inte en alltför lång pendling till Malmö exempelvis.

7 Aug 2017

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.