Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

Kan man dränera själv?

Visst kan man dränera själv om man bara vet vad man gör. Gräver man själv, är det nog ingen som hindrar en från att göra det, men risken är att du offrar din hälsa och framför allt ryggen om du gräver på egen hand. Du sparar tid genom att hyra en grävmaskin, men en sådan är inte lätt att hantera. Kan man inte det, är det lätt att man har sönder både VVS-rör, husgrunden och delar av huset om man inte ser upp. Därför rekommenderar vi absolut inte att hyra en grävmaskin på egen hand. Det kan bli ännu mer kostsamt än att anlita ett professionellt företag som kan gräva åt dig.

Med Rot-avdraget får du ner kostnaderna

Anlitar du en professionell firma får du ner arbetskostnaderna. Det tar inte lång tid att gräva för en firma som klarar av jobbet på en enda dag, eller möjligen två, beroende på hur marken är där de ska gräva. Du betalar endast för de rör som de ska ersätta, och för 30 prcent av arbetskostnaderna. Är ni många som äger huset, eller hyr huset, så kan samtliga dra av för arebtskostnaden. Då får ni ner priset riktigt bra och det lönar sig för er att låta en professionellt firma göra dräneringen åt er. I sammanhanget är det också viktigt att anltia en firma som finns nära er bostad. Ni betalar nämligen för alla resor till och från hemmet, förutom arbetsmaterialet som de behöver arbeta med. Därför är det viktigt att hitta en firma, om man till exempel bor i Stockholm, behöver man hitta en firma som sköter dräneringar i Stockholm.

Olika sätt att dränera

Beroende på hur din husgrund är konstruerad behöver du dränering på olika sätt. Har du en krypgrund kan det räcka med dräneringsrör som du byter ut med jämna mellanrum. Har du däremot en källare som du behöver hålla torr, kan du behöva en luftspaltsmatta mellan marken och källaren, eller en dränerande och värmeisolerande skiva som skyddar källaren mot fukten. När du ändå passar på att gräva, ta då bort de plantor som finns i närheten av källaren, eller husgrunden. Det bör skilja åtminstone 5 meter mellan husgrund och resten av växtlligheten. Tar du bort eller helt enkelt flyttar plantorna bort från huset, är det sedan lättare att komma åt och dränera huset fler gånger efteråt. Ännu viktigare är det att hålla träd borta, eller häckar. Det bör skilja minst 20 meter mellan huset och trädet eller häcken.

24 Sep 2018

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.