Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

En rörinspektion kan ge svaren du behöver

Vad som sker på insidan av ett hus är något som de flesta husägare inte har någon aning om. Med insidan menar vi skicket på rör och ledningar - stammarna - och vilket skick dessa befinner sig i. Man kan få vissa ledtrådar som husägare om att någonting är fel. Märker du att det börjar bubbla i handfatet, att vattnet inte rinner undan, att det luktar konstigt eller liknande så är detta indikationer på att någonting kanske fastnat och täpper till ett rör. I övrigt - inga större ledtrådar. 

Det som är farligt med detta är att stammarna har en begränsad livslängd och att de kan gå sönder - något som brukar kunna ske akut och där skadorna kan bli omfattande. Vattenskador kan kosta enorma pengar att åtgärda och påverkar den egna inomhusmiljön negativt under en längre tid. 

“En rörinspektion är en förebyggande åtgärd som ger dig svart på vitt kring vilken status dina stammar håller. Vid eventuella fel så kan du börja planera åtgärder på ett tidigt stadie och därmed spara mycket pengar“ 

Hur ska då du veta att stammarna är i gott skick till ditt hus i Stockholm? Det bästa är att se efter - något som sker genom en rörinspektion. En rörinspektion innebär att du kontaktar ett företag som kontrollerar stammarnas skick med hjälp av slangar där ena änden har en kamera fäst i sig. Denna kamera kopplas till en dator och företaget kan kontrollera stammarna meter för meter. Det förs samtidigt ett protokoll där eventuella fel skrivs ner och detta dokument kommer du som ägare att få då arbetet är utfört. 

Vanliga åtgärder efter att en rörinspektion ägt rum 

En rörinspektion är således en nödvändighet för att spara pengar på sikt - detta då du som husägare i Stockholm kan planera eventuella åtgärder på ett tidigt stadie och exempelvis undersöka vilka alternativ som finns, hur kostnaden blir samt börja ta i offerter från olika företag. Här är tre vanliga åtgärder som brukar genomföras efter att en rörinspektion skett: 

  • Högtrycksspolning. Det är inte ovanligt att stammarna är fyllda av saker som fastnat. Inte sällan så handlar det om små gnagare som förvillat sig in i rören och dött. Dessa kan orsaka stopp - och ge dålig lukt, naturligtvis. Stopp som kan ge större problem och som måste spolas bort. Detta sker med hjälp av hett vatten och högt tryck.
  • Stambyte. Du har säkerligen hört talas om att ett stambyte är ett projekt som tar tid och som förstör exempelvis badrummet. Det stämmer också till viss del. ett stambyte innebär att man måste ta sig genom väggen i exempelvis badrummet - i vissa fall även genom köket - och sätta in nya stammar. Det krävs alltså även en badrumsrenovering efter avslutat stambyte. Dock så tar det inte så lång tid som många gör gällande. I villor och hus går det snabbare än vid bostadsrätter (där hela fastigheten måste byta och där alla påverkas).
  • Relining. Ett bra komplement till stambytet är att reparera de befintliga stammarna - något som kallas för en relining. man sprutar i plast i rör och ledningar, plasten stelnar och man får således “nya” rör på insidan av de gamla. Den här metoden påverkar mindre och är billigare. Tyvärr så är den relativt ny och det finns således inte så många objekt man kan undersöka gällande livslängd. Men, hus där en relining genomförts för tjugo år sedan håller än idag. Mycket tyder alltså på att det är en mycket bra lösning. 

Läs mer här om rörinspektion i Stockholm på: rörinspektionstockholm.se.

16 Feb 2018

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.