Rörmokare Solna

Blogg om VVS och rörmokeri

Jobba med VVS

Att jobba med VVS, till exempel som VVS-montör är ett mycket tacksamt arbete sett till möjligheterna på arbetsmarknaden. I dagsläget är tillgången på VVS’are relativt låg, samtidigt som efterfrågan är hög.

Arbetsförmedlingen säger till exempel i sin yrkesprognos att de som planerar att jobba med VVS möter en mycket ljus framtid till mötes. Många inom branschen säger dessutom att om man väl får in en fot, är man i princip garanterad jobb i resten av sitt verksamma yrkesliv.

Men vad ska man då göra för att jobba med VVS? Det finns ett par olika sätt att gå till väga. Här kan man lära sig vilka, och hur man faktiskt gör för att komma dit.

Gymnasieutbildning

Många som jobbar med VVS tar sitt första steg genom VVS- och fastighetsprogrammet som finns på ett antal gymnasium runt om i landet. På gymnasieutbildningen lär man sig bland annat installation, service, och även hur man sköter om värmesystem.

Det finns dessutom möjlighet att välja en inriktning, sanitet, som gör att man har mycket goda möjligheter att få jobb som på något sätt är knutet till VVS efter utbildningen. Ett exempel är VVS-montör, en yrkesgrupp som efterfråga är stor på.  

Ett plus är om man väljer en gymnasieskola som dessutom förser eleverna med lärlingsutbildningar. En lärlingsutbildning är ett utmärkt sätt att lära sig det praktiska och teoretiska inom VVS, samtidigt som man får god arbetslivserfarenhet.

Utbildning efter gymnasiet

Vill man som vuxen, från noll, börja utbilda sig till VVS-montörer eller liknande som har med VVS att göra, finns det vuxenutbildningar som i stora drag motsvarar den nivå som finns på gymnasiet. En typ av utbildning som väldigt ofta snabbt leder till jobb är YH eller KY-utbildningar.

Har man dock gått VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet finns det många möjligheter att plugga vidare och därmed spetsa sin kompetens. Vill man finns det möjlighet att nischa sig och bli specialist inom särskilda områden.

Det här behöver du göra för att få yrkesexamen

För att bli examinerad VVS-montör är det första steget att gå det treåriga programmet på gymnasiet (VVS och fastighetsprogrammet), då med inriktning VVS. Efter det här börjar du jobba som lärling på ett företag. Arbetstimmarna ska nå upp till 3 400 totalt och sker under en period på 2 år, fördelat på fyra perioder.

Sedan ska ett gesällprov klaras av. När gesällprovet är genomfört anses du vara färdigutbildad och kan därmed få din yrkesexamen.

20 Sep 2016

Välkommen

I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.